Kako se znebiti trebuha brez, da se vrne v 7 učinkovitih korakih

Izraz “kako se znebiti trebuha” je vroča tema večine ljudi, ki se srečujejo s prekomerno telesno težo. In zakaj je temu tako?

Ker vsi shranjujemo maščobe na naših trebuhih in to je eno veliko prekletstvo naših teles.

Ampak to je zaradi dobrega razloga!

kako se znebiti trebuha

Kako se znebiti trebuha pri ženskah in moških?

Kot človek, smo se razvili v obdobju, ko ni bilo hrane na pretek (vse od jamskega človeka). Da bi naše telo preživelo obdobje, ko je hrane primanjkovalo, je začelo shranjevati vso energijo, v nasprotnem primeru bi umrli. Maščoba je shranjena v naših telesih (in trebuhu), zaradi prekomernega zaužitja kalorij, ki jih naše telo potrebuje.

To preprosto pomeni, če vnesemo v svoje telo več energije, kot jo naše telo porabi, se nam bo le ta energija shranila v trebuh. Tako je zgrajeno telo, saj gre za evolucijsko prednost za preživetje. Temu se ne da izogniti, ne glede na genetiko telesa.

Toda kako se znebiti trebuha in njegove odvečne maščobe v njem?

Obstaja ena cela tona neumnih idej z “nasveti” in “triki” o tem, kako se znebiti trebuha z odvečno maščobo. Vendar mnogi med njimi ne delujejo! Ko bomo dejansko razumeli, kako izgubiti maščobo ne le okoli trebuha, ampak kako sploh deluje izguba maščobe, bomo uspešni.

Še seznam podobnih bullshit “nasvetov” in “trikov”, ki se najdejo na spletu:

 • vaje za raven trebuh (totalna neumnost, saj ne obstajajo vaje za raven trebuh)
 • Izogibanje se belemu kruhu in ga zamenjajte s črnim in zamenjajte beli riž in testenine z rjavimi
 • Postajate starejši (kot, da to res pomaga nekomu?)
 • Odstranite vse ogljikove hidrate (kaka velika neumnost!)
 • Odstranite vse sadje iz svoje prehrane (idiotizem na delu)
 • Kako se znebiti trebuha v enem tednu s tabletami (Kaj? A to resno? … Totalni BS)

Celoten seznam naveden zgoraj prihaja iz vseh različnih virov na spletu, ko napišemo podobne stvari v google (kako se znebiti trebuha).

Do takrat, ko boste končali branje tega članka, boste spoznali naslednje:

 • Kaj je sploh maščoba v trebuhu
 • Zakaj shranimo maščobe v trebuh
 • Kako se maščobe shranijo v naš trebuh
 • Vloga maščobe v telesu in na trebuhu
 • Vrsta treninga, ki je potrebna, da naše telo začne izgubljati maščobo okoli celega telesa, ki je posledica raven trebuh
 • Prehranska načela, ki so odgovorna za izgubo maščobe

Kaj je maščoba v trebuhu?

To je telesna maščoba shranjena okoli pasu in trebuha v dveh oblikah: podkožna in trebušna maščoba

Podkožna maščoba: Maščoba, ki jo večkrat stisnemo pri svojem trebuhu, ko gledamo, kako veliko maščobe imamo  (trebuh, boki itd.).

Trebušna maščoba: Maščoba shranjena v mišicah, ki je ob organih v predelu trebuha.

Tukaj je velika razlika, kako se obe maščobi pojavita v telesu. Ko je veliko podkožne maščobe po celem telesu, se le ta nakopiči in se pojavi v mehki obliki, brez mišic.

Če ste se kdaj pogledali v ogledalo in opazite zgornji del telesa veliko bolj definiran v predelu prsnih mišic, rokah, ramenih in hrbtu, vendar brez vidne definicije v predelu trebuha, potem veste, da imate še vedno veliko zalogo podkožne maščobe.

Takšna maščoba se ne le shrani okoli trebuha. Lahko se shrani na bokih, stegnih in zadnjici.

Nasprotno, če pogledamo predvsem moške, s tako imenovanim “pivskim trebuhom”, boste vedeli, da je to predvsem trebušna maščoba. Ta je še posebej pogosta pri tistih moških, ki so ponavadi dokaj “definirani” na ostalih delih telesa, razen njihov debeli trebuh, ki samo štrli na veliko ven.

kako se znebiti trebuha

Kako se znebiti trebuha kot je tale na sliki ali v kakšnih drugih oblikah.

Do sedaj ste verjetno že opazili veliko takšnih fantov, ki so precej debeli in vitki drugje. Tudi sam sem bil nekoč takšen, dokler se nisem vzel v roke in ustvaril foodandgym.com. In še velika dobra novica je ta, da takšno maščobo najbolje kurimo z vajami z utežmi in visoko intenzivno vadbo, ki jo je moč zaslediti v vseh naših programih.

Zakaj se nam maščoba shrani v trebuhu (in maščoba na splošno)?

Telesna maščoba (in trebušna maščoba) služi za kar nekaj namenov. Ohranja nas tople, je alternativni vir goriva, ko so ogljikovi hidrati nizki ali porabljeni in pomaga shranjevati nekatere vitamine (A, D, K , E).

To je tudi, kjer se proizvaja Leptin. Leptin je hormon, ki pomaga uravnavati apetit. Ko je stopnja hormona leptina visoka, pošlje signale v možgane, da smo polni in pridobimo občutek, da smo siti. Ko je stopnja tega hormona nizka, smo nagnjeni k lakoti (smo lačni).

Torej če ste bili do sedaj na dieti in izgubili dobro količino odvečne telesne maščobe, je verjetnost, da sedaj proizvajate veliko manj leptina, kot pa takrat, ko ste bili v debelejšem stanju. Kot rezultat, je težje nadzorovati lakoto, kot pa takrat, ko ste bili v debelejšem stanju.

Telo je narejeno tako, da vedno želi preživeti v prvi vrsti. Cilji estetike telesa so predvsem naše želje, kot pa evolucijske / biološke stvari.

To je razlog, zakaj vedno slišimo ljudi, ki so izgubili veliko odvečne telesne maščobe, da se konstantno spopadajo z vprašanji lakote. Zdi se, da jih nobena količina hrane ne zadovolji in spet pridobivajo nazaj vso odvečno maščobo. Saj za uspeh je potrebno spremeniti življenjski način.

Torej telesna maščoba (in podkožna maščoba trebuha), je predvsem varovalnega pomena za življenje. Vendar ob današnji procesirani hrani z veliko kalorijami, je to vse prej preveč in slabo za zdravje.

Znanstveni ameriški inštitut navaja, da je raven telesne maščobe nad 25% pri moških in 30% pri ženskah, povezan s prezgodnjo smrtjo in večjo stopnjo obolelosti.

Še en velik problem z odvečno maščobo trebuha in odvečne maščobe na splošno, je ta, da smo veliko bolj težji. Dodatna teža je težko breme za gležnje, kolena, kolke in sklepe. To vse lahko pripelje do raznih zdravstvenih težav s časom (kot je recimo drža).

Kako se maščobe shranijo v naš trebuh

Shranjevanje maščobe je zapleten proces, v katerem se hrana, katero pojemo spremeni v maščobo in se nato shrani v našem telesu.

Skratka obstajajo 3 glavna makrohranila:

 • Beljakovine
 • Ogljikovi hidrati
 • Maščobe

Za boljše razumevanje tega članka, vedite to: nobena makrohranila niso po sebi dobra ali slaba. Vse služi svojemu namenu v telesu.

Beljakovine so razčlenjene na aminokisline, ki so namenjene za popravilo tkiv in se težje shranijo v maščobo (čeprav se lahko, vendar je to zelo redko in ni dovolj pomembno za skrbi).

Ogljikovi hidrati so primarno razčlenjeni v glukozo in shranjeni v mišicah in jetrih, kot glikogen, ki ga telo porablja za energijo. Sladkor (glukoza) je primarni vir goriva za telo in maščoba je sekundarna.

Maščoba je razčlenjena na maščobne kisline in shranjena v naših maščobnih celicah v telesu.

In za opomnik, ogljikovi hidrati niso krivi, da se zredimo in pridobimo maščobo. Kriv je presežek energije, ki jo hitro z ogljikovimi hidrati in ostalo procesirano hrano zaužijemo, kot jo naše telo potrebuje za normalno zdravo delovanje.

Ko zaužijemo hrano, jo telo razgradi skozi prebavni sistem v verige maščobnih kislin in nato preide v maščobne celice. To je lahko le začasno, če porabimo, kar smo zaužili isti dan. V nasprotnem primeru se nam počasi začne kopičiti neporabljena maščoba, ki se pri nas vidi v debelosti.

Na splošno, maščoba, ki je na trebuhu, je res maščoba, ki ste jo pojedli. To niso beljakovine in sladkorji, vendar lahko imajo vpliv na to, kako se maščoba shranjuje, vendar da jih pretvorimo v dejanske maščobne kisline je zelo redka. V tem primeru bi morali jesti  (več kot 500-800 gramov na dan), da bi vse to spremenili v telesne maščobe skozi proces glukoneogenezo.

Vloga maščobe v telesu in na trebuhu

Telesna maščoba služi predvsem v 3 namene:

 • Rezerva energije
 • Absorbcija vitaminov
 • Izolacija / zaščita

Do sedaj smo že pokrili namen odvečne energije, vendar vitamini, kot so D, K, E in potreba, ki nastane ob zaužitju maščob v obroku, omogoči telesu, da jih lahko absorbira in pravilno uporabi. To je razlog, zakaj lahko diete z malo maščobami telesu povzročijo primanjkljaj pomembnih makrohranil. Ti vitamini se lahko shranijo tudi za kasnejšo uporabo v naših maščobnih tkivih, kar je vsekakor dobra stvar, v primeru, da imamo hrano za nekaj časa brez vnosa teh vitaminov.

Telesna maščoba izolira in ščiti telo, še posebej v hladnejših mesecih. To pomaga, da je naše telo toplo in pomaga vzdrževati višjo temperaturo našega jedra. Če ste kdaj bili zelo vitki, se boste verjetno spomnili, kako manjšo toleranco na hladnost ste imeli.

Telesne maščobe prav tako proizvajajo različne hormone v telesu, ki uravnavajo apetit in druge pomembne funkcije. Hormon leptin, ki se ukvarja z lakoto je na splošno nižji, ko začnemo izgubljati telesno maščobo in večina ljudi govori o njem, ko je govora za izgubo odvečne telesne teže.

Sedaj pa se posvetimo v zanimiv del vsega tega…

Kako se znebiti trebuha s treniranjem in prehrano!

Visoko intenzivna vadba – HIIT

Visoko intenzivna vadba je najboljši način, da se spopademo z odvečno maščobo, če želimo najhitrejše rezultate in se znebiti trebuha. Odločimo se lahko za dva načina:

 • Visoko intenzivna vadba z utežmi ali brez, kot je tek in kolesarjenje

Visoko intenzivna vadba z utežmi nam pomaga zgraditi mišice, pospeši metabolizem (rahlo), in pomaga, da kurimo velike količine maščobe.

Lahko jo implementiramo v treninge celega telesa, zgornji in spodnji del ali razdelimo na mišične sklope. Ni važno, kako se lotimo! Važno je, da imamo res intenzivno vadbo in, da to počnemo redno.

Ne pozabite, da je vadba z utežmi veliko in še enkrat ponavljam!!! VELIKO boljša, kot tradicionalni kardio na kolesu ali tek z vidika pridobivanja najboljšega rezultata v najkrajšem možnem času.

Kardio je zelo koristen, vendar če ste resni, kako se znebiti trebuha v najkrajšem možnem času in raven trebuh tudi obdržati na pravilen in učinkovit način, je to najboljša vadba.

Prehranska načela, ki so odgovorna za izgubo maščobe okoli trebuha

Obstajajo 3 načela, ki jih sam uvrščam med najbolj pomembna, ko se želimo znebiti trebuha in izgubiti telesno maščobo pri prehranjevanju.

To so:

 • Ustvarjanje kalorijskega primanjkljaja
 • Zaužiti dovolj beljakovin
 • Pridobiti dovolj ogljikovih hidratov in maščob za zdravo učinkovitost telesa

Prehranjevanje za izgubo maščobe ni nujno, da je zapleteno, vendar vam ne bo uspelo, če nimate pravilnega načrta.

Kako se znebiti trebuha brez, da se vrne v 7 učinkovitih korakih

No bullshit pogovor: tukaj ni nobenih skrivnosti, nerealnih hitrih rezulatov, kot jih prikazujejo mediji, posebne diete, ki ti čudežno pokurijo vso maščobo, tablete kako se znebiti trebuha in podobne bedarije. Za izgubo maščobe in oblikovanje potrebujete resno spremembo, osredotočenost in trdo delo. Vse kar potrebujete se nahaja spodaj.

Kako se znebiti trebuha in njegove maščobe, je celoten proces. In postopek gre takole:

1) Trenirajte z utežmi vsaj 3x tedensko

Trening z utežmi je veliko boljši, kot kardio. Lahko uporabite, katerikoli naš program za izgubo maščobe.

2) Jejte dovolj beljakovin (če jih sedaj ne jeste dovolj)

Osredotočite se na pridobivanje celih virov hrane in se izogibajte procesirani hrani. Prava hrana je 1000% boljša in učinkovita, kot razni beljakovinski praški.

3) Zamenjajte hitro prehrano s polno vredno hrano ogljikovih hidratov in maščobnih virov

Sladke pijače, peciva, hitra prehrana in druga procesirana hrana vsebujejo tone kalorij. Zato je toliko ljudi s prekomerno telesno težo. Saj majhen obrok te procesirane hrane vsebuje veliko preveč kalorij, kot zdrava in cela hrana, ki je bogata z vlakni in ostalih makrohranil.

Ni sladkor tisti, ki vas naredi debele!!! Ampak energetsko obogatene hrane z združitvijo veliko enostavnega sladkorja in maščob s katero pridobimo ogromno kalorij v telo.

Izguba maščobe se zgodi s kalorijskim primanjkljajem – NIČ DRUGEGA! Seveda je razmerje makrohranil še vedno pomembno, če želimo optimalno izgubo maščobe z maksimalnim vzdrževanjem mišic. Vendar se hujšanje zgodi le takrat, ko porabimo več, kot zaužijemo.

Torej, če še vedno jemo veliko ogljikovih hidratov in imamo kalorijski primanjkljaj, bomo še vedno izgubljali maščobo.

Primer: Če boste porabili 2700 kalorij na dan in jih dnevno zaužijete 2200 kalorij, boste še vedno kurili maščobe, ker gre za kalorijski primanjkljaj.

4) Zmerni vnos alkohola

Alkohol lahko poveča verjetnost za shranjevanje telesne maščobe, še posebej, če ga pijete z mastnimi obroki. Kot na primer razni kebabi in pice, ko se odpravljate iz kluba že rahlo vinjeni.

5) Potrebujete vsaj 7-8 ur spanja na noč

To je bilo prikazano že v velikem številu študij, da ljudje, ki so spali manj imajo večje tveganje za debelost in tisti, ki so spali več so lažje vzdrževali svojo težo.

6) Zgradite motivacijo

Nujno potrebujete motivacijo, da ostanete na svojem načrtu, da se znebite trebuha. Če tega nimate, bodimo realni! Ne boste uspeli, kot že večkrat, ko ste začeli in vse pustili.

7) Podpora in odgovornosti

To lahko storite s pomočjo, da se pridružite naši zaprti facebook skupini in se prijavite na naše novice.

Upam, da vam je bil članek -> kako se znebiti trebuha poučen.

Delite objavo, kako se znebiti trebuha še med prijatelje, če ste mnenja, da je vsebina poučna.

Dodaj komentar