Nasveti za hujšanje: Skrivnosti, da smo siti dlje časa

Nasveti za hujšanje, da boste zdržali dlje časa brez lakote in se počutili polne.

nasveti za hujsanje

nasveti za hujsanje

Izguba teže se morda zdi preprosto na papirju: Jejte manj in pokurite več. Toda vsi vemo, kaj se zgodi, ko začnemo zmanjševati kalorije. Takoj velikokrat občutimo tisto pomanjkljivost polnosti in v nekaterih trenutkih celo občutek lakote.

To je stopnja, ki bi se je vsi morali izogibati (nihče noče biti lačen zraven prijatelja). Ob takšni stopnji se pojavi velika verjetnost, da se bomo nato veliko več “nažirali” hrane in pri tem imeli slabe odločitve pri izbiri hrane. S tem pa bo naša misija, ki ima cilj izgubiti odvečne kilograme neuspešna.

Se strinjate, da se nam je že vsem to večkrat naredilo? Mislim, da se!

Očitni popravek, ki ga lahko naredimo je seveda … hrana! Toda ni vsaka hrana proizvedena enako in izbira napačne hrane, nam lahko poda odvečne maščobe nazaj hitreje, kot pa jih lahko izgubimo.

Nekatera živila opravijo veliko boljšo nalogo, da nam podajo občutek sitosti in signalizirajo možganom, da smo se najedli. Druge, recimo kot so sladkarije, nas preprosto prepričujejo, da vzamemo eno, drugo, tretjo … in pojedli smo celi paket in s tem ogromno preveč kalorij.

Nekateri ljudje priporočajo večje prehranjevanje nizkokaloričnih živil, kot so juhe, solate, beljakovine, zelenjave in sadje. Problem pri večini ljudi pa je, da preskočijo vso hrano, s katero resnično uživajo v prehranjevanju. S tem pa se zelo težko nato držijo svoje diete in čez čas obupajo in celotna preobrazba telesa je neuspešna.

nasveti za izgubo mascobe

nasveti za izgubo mascobe

Toda ne bojte se!

Obstaja boljši način, da predvidimo katera hrana je tista s katero se bomo počutili polnejši dalj časa, brez, da se polnimo z veliko kalorijsko hrano (kot razne sladkarije in hitra prehrana).

Potrebuješ kompleten trening načrt s celotno prehrano? Poglejte celoten program s katerim sem naredil preobrazbo v 12 tednih. -> 12 TEDENSKA PREOBRAZBA – ULTIMATE BODY

Nasveti za hujšanje: Faktor sitosti

Pred malo več kot dvajsetimi leti, je skupina raziskovalcev razvila indeks sitosti. To je seznam živil razvrščen po tem, kako dobro hrana napolni človeka, da se počuti polen v celoti več kot dve uri. Raziskovalci so razvili indeks s skupino udeležencev, ki so morali jesti obroke, ki so imeli 240 kalorij posameznega živila. Ti posamezniki so nato ocenjevali svoje občutke lakote vsakih 15 minut v naslednjih dveh urah. Udeležencem je bilo dovoljeno, da zaužili dodatno hrano, ob stopnji lakote.

Raziskovalci so ugotovili, da nekatera živila opravijo veliko boljšo nalogo. Masleni rogljički, so zadovoljili samo polovico, kar je dosegel beli kruh, medtem, ko je krompir zadovoljiv kar trikrat več.

Ampak za to ne potrebujemo raziskave, da vemo, da je krompir boljši od rogljičkov.

Dejavniki, ki pomagajo ugotoviti, kako visoko so živila uvrščena na indeks sitosti so:

  • Količina vlaknin, beljakovin in vode v hrani, kot tudi velikost hrane.

Fižol in leča, ki sta oba polna z vlakninami sta se odrezala zelo dobro.

Na splošno velja, da več, kot zaužijemo hrane, ki nam poda večjo sitost, manj bomo lačni med obroki. Ob tem pa moramo seveda paziti na kalorični deficit, kar pomeni, da moramo zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo.

Živila z visoko vsebnostjo vode nas lahko pustijo lačne, ker zapustijo naš želodec zelo hitro. Polnjenje z juhami in solatami nas bo najverjetneje hitro pripeljalo v eni uri do poseganja po prigrizkih. Bolje je če se prehranjujemo s beljakovinami (npr. piščanec, ribe…) in kompleksnimi ogljikovimi hidrati (riž, sladek krompir…), ter z veliko zelene zelenjave.

Še vedno niste prepričani katero hrano jesti, da se boste počutili polne?

Tukaj je pet različnih, ki nas bodo zadostile za dalj časa.

Potrebuješ kompleten trening načrt s celotno prehrano? Poglejte celoten program s katerim sem naredil preobrazbo v 12 tednih. -> 12 TEDENSKA PREOBRAZBA – ULTIMATE BODY

Nasveti za hujšanje

1) Nasveti za hujšanje Jajca

nasveti za hujsanje jajca

nasveti za hujšanje jajca

Začnite dan na pravi način z beljakovinami in jajčnim obrokom. Študija v Journal Of America College of Nutrution je pokazala, da so ženske, ki so imele za prvi obrok jajca, pridobile večji občutek sitosti in porabile veliko manj hrane v času kosila, v primerjavi s tistimi, ki so jedli sendviče.

2) Avokado

nasveti za hujsanje avokado

nasveti za hujšanje avokado

Dodajte nekaj dobrega okusa v vaš naslednji obrok, kocke narezan avokado in ga dodajte v svoj obrok kosila. Dodajanje le pol avokada v obroku, lahko poveča svoje zadovoljstvo, da ste manj lačni naslednjih 5 ur.

3) Pekoča paprika

pekoca paprika nasveti za hujsanje

pekoca paprika nasveti za hujsanje

Ta jed vas lahko preseneti. Ne samo, da lahko “požgemo” metabolizem, spojine, ki jih najdemo v pekoči papriki lahko pomagajo nadzorovati naš apetit. Študija je pokazala, da se odrasli, ki so dodajali žličko rdeče paprike v njihove obroke, pojedli občutno manj kalorij.

4) Ovsena kaša

ovsena kasa nasveti za hujsanje

Ovsena kaša nasveti za hujšanje

Ok, to ne spada med najbolj seksi živila! Ampak lepo pripravljen topel obrok ovsenih kosmičev pomaga ohraniti naše telo polno dalj časa. To bo zlasti prav prišlo, če potrebujemo dodatno energijo v službi, ki je lahko fizična. Ovsena kaša je višja v vlakninah in beljakovinah, kot večina ostalih žit, ki jih lahko jemo za zajtrk.

Študija v letu 2013 je pokazala, da zdravi ljudje, ki so pojedli 250 kalorijski obrok ovsenih kosmičev z mlekom, so imeli boljši nadzor apetita in povečali občutek sitosti.

5) Črna čokolada

crna cokolada nasveti za hujsanje

crna cokolada nasveti za hujsanje

Če ste sladkosnedi in hrepenite po sladkarijah čez dan je tukaj en trik, ki ga lahko naredite. Zamenjajte mlečno čokolado za črno čokolado (seveda v mejah normale, takrat ko resnično potrebujete nekaj sladkarij). Še bolje je, če zamenjamo sladkarije z novodobnimi proteinskimi čokoladami, ki se lahko dobijo že v vsaki fitnes trgovini.

Raziskovalci so potrdili, da temna čokolada spodbuja sitost in zmanjšuje željo, da bi jedli nekaj sladkega vse do 5 ur. Toda to še ni vse!

Potrebuješ kompleten trening načrt s celotno prehrano? Poglejte celoten program s katerim sem naredil preobrazbo v 12 tednih. -> 12 TEDENSKA PREOBRAZBA – ULTIMATE BODY

Dodaj komentar